In Romania porumbul este principala cultura semanata depasind 2.000.000 de hectare in fiecare an, iar productiile obtinute in ultimii ani au fost foarte bune, reusind in 2019 sa fim pe primul loc in UE la productia de porumb. Ultimii hibrizi aparuti au o buna rezistenta la seceta, dar pentru o productie buna este nevoie de cantitati insemnate de precipitatii si o cantitate mare de elemente nutritive. O alternativa la cultura de porumb este sorgul mai ales in zonele secetoase unde cantitatile de precipitatii sunt reduse si productiile la porumb sunt mici. Spre deosebire de porumb, sorgul are sistemul radicular foarte bine dezvoltat ajungand la 1 metru adancime, ceea ce ii ofera o rezistenta foarte buna la seceta. Are cerinte mari fata de temperatura, semintele germineaza la temperaturi mai mari de 12 grade Celsius la adancimea de semant, are o dezvoltare lenta la inceputul vegetatiei, isi inceteaza dezvoltarea la temperaturi mai mici de 12 grade si trebuie sa acumuleze 2500 – 3500 de grade Celsius pe intreaga perioada de vegetatie. Sorgul valorifica bine solurile nisipoase si saraturate si poate fi cultivat pe terenuri cu ph-ul cuprins intre 4,5 – 8,5. Datorita dezvoltarii lente de la inceputul vegetatiei se recomanda ca sorgul sa fie cultivat pe terenuri cu un grad scazut de imburuienare. Se seamana la adancimea de 3-5 centimetri pe terenuri bine lucrate si acoperite cu bulgari de pamant pentru a preveni riscul aparitiei crustei dupa semanat. Distanta dintre randuri poate sa fie intre 30 si 80 de centimetri, dar cele mai bune rezultate s-au obtinut la culturile semanate cu densitatea de 250.000 – 300.000 de seminte pe hectar (10-15 kg/ha) si 70 cm intre randuri. Consumul specific de elemente nutritive pentru realizarea unei tone de productie este mai mic decat la porumb, iar din cercetarile realizate s-a ajuns la concluzia ca administrarea de cantitati mari de azot nu se justifica prin nivelul productiilor. Consumul specific al sorgului pentru o tona de boabe este de 25 kg azot, 9 kg fosfor si 8 kg potasiu. Recoltarea se face in momentul in care semintele ajung la maturitatea deplina, la umiditate mai mica de 14 %. Recoltarea se realizeaza cu header pentru paioase. Productia medie este de 4000 – 7000 kg pe hectar, dar se poate ajunge si la productii de 10000 kg pe hectar. Sorgul poate fi utilizat in furajarea animalelor, in industria alimentara (producerea amidonului, a alcoolului etilic, a berii) si chiar in alimentatie in India, China si America Centrala. Tehnologia de cultura este mai putin costisitoare decat la porumb si valoarea nutritiva este apropiata.