Stiri si noutati
Fii la curent cu cele mai noi stiri din agricultura

31 decembrie, termenul limita pentru obtinerea sprijinului cuplat

15 noiembrie 2017

APIA a anuntat ca termenul limita pentru depunerea documentelor specifice fiecarui tip de cultura, in vedere obtinerii sprijinului cuplat, este 31 decembrie. Totusi, exista numeroase cerinte legate de etapele intermediare ale acestui proces: termene limita privind predarea si procesarea productiei, dar mai ales cantitati minime predate catre procesatori, incat un plus de atentie este recomandat.
Sprijinul cuplat pentru procesarea industriala a boabelor de mazare si fasole se acorda fermierilor activi care: livreaza cel putin 1,9 tone/ha de mazare sau 0,85 tone/ha fasole boabe la o unitate de industrializare/procesare inregistrata pentru siguranta alimentelor. Se acorda si celor care au consumat (sau stocheaza in vederea consumului) cu animalele detinute minimum 1,9 tone mazare/ha procesata. Pentru verificare, trebuie predate documentele aferente, facturi, comenzi, carnete de comercializare etc. Procesatorii care cultiva mazare boabe si/sau fasole boabe fac dovada procesarii productiei proprii, pana la data de 1 noiembrie a anului de cerere, prin documente contabile interne.
La tomate, sprijinul cuplat se acorda fermierilor care livreaza minim 15 tone/ha la o unitate de industrializare si pot dovedi cu documente contabile. Unitatile de industrializare care cultiva tomate trebuie sa faca dovada procesarii productiei proprii, prin documente contabile interne, pana la data de 1 noiembrie a anului de cerere. Sprijinul cuplat pentru castraveti destinati industrializarii, se acorda fermierilor activi care livreaza minim 12 tone/ha si au documente in acest sens.

Pentru legumele cultivate in spatii protejate se acorda fermierilor activi care fac dovada comercializarii urmatoarelor cantitati minime anuale pe hectarul cultivat: 85 tone la tomate pentru consum in stare proaspata (32 de tone, daca este vorba de solar); 50 tone la castraveti (30 tone in cazul solarelor); 29 tone la ardei pentru consum in stare proaspata (16 tone la cultivarea in solar); 46 tone la varza pentru consum in stare proaspata (22 tone la cultivare in solar); 20 tone la vinete. Pentru toate culturile infiintate incepand cu anul 2016, fermierii trebuie sa faca dovada utilizarii de samanta certificata oficial, in conformitate cu standardele in vigoare.

In cazul fructelor, sprijinul cuplat se acorda pentru prune, mere, cirese, visine, caise si zarzare destinate obtinerii de produse alimentare non alcoolice. Beneficiari sunt fermierii care exploateaza livezi de pruni, meri, ciresi, visini, caisi si zarzari si care fac dovada comercializarii urmatoarelor cantitati minime anuale pe hectar: 5,6 tone la prune; 7,8 tone la mere; 4,4 tone cirese si visine; 4,7 tone caise si zarzare. In toate cazurile sunt necesare dovezi contabile ale predarii productiei catre un procesator autorizat conform normelor legale. Pentru mai multe informatii accesati informarea APIA, ce poate fi gasita la adresa:
http://www.apia.org.ro/files/news_files/IP_Respectare_termene_depunere_documente_sprijin_cuplat_Campania_2017_19.10._2017.pdf