Stiri si noutati
Fii la curent cu cele mai noi stiri din agricultura

Ce inseamna mai exact „produs agricol montan”?

20 iulie 2016

Pentru a proteja producatorii agricoli din zonele montane, este nevoie de reglementarea drepturilor de mentiune a originii produselor. Astfel, productia de lapte si oua trebuie realizata exclusiv in zona montana, iar pentru produsele obtinute din carne, acesta trebuie sa provina de la animale crescute in zona montana cel putin doua treimi din viata. In cazul produselor realizate din animale transhumate, acestea trebuie sa petreaca cel putin un sfert din viata pe pasuni din zone montane. La productia vegetala se poate aplica mentiunea „produs montan” doar daca acestea sunt cultivate in zona montana, iar daca se utilizeaza zahar din afara zonei montane acesta nu trebuie sa detina o pondere mai mare de 50% din greutatea ingredientului. Aceste reglementari exista la nivel European, iar recent Guvernul Romaniei a definit ceva mai bine ceea ce inseamna produs agricol montan. Astfel, se stabileste cadrul legal pentru reglementarea acordarii dreptului de utilizare a denumirii, dar si procedurile de verificare a conformitatii datelor mentionate de agentii economici, iar concurenta neloiala va fi diminuata. Romania are aprobata la Comisia Europeana baza de date ce specifica zona montana (prin AM-PNDR) conform Ordinului nr. 355/2007 privind aprobarea criteriilor de incadrare, delimitarii si listei unitatilor administrativ-teritoriale din zona montana defavorizata si a prevederilor pct. 8.2.10.3.1.2. al Programului National de Dezvoltare Rurala a Romaniei pentru perioada 2014-2020. Conform informatiilor oferite de Ministerul Agriculturii, legislatia va fi completata cu alte norme care sa nu permita inducerea in eroare a consumatorului, dar totodata sa ofere o modalitate simpla prin care producatorii sa primeasca drepturile de utilizare.