Stiri si noutati
Fii la curent cu cele mai noi stiri din agricultura

Confirmare statistica: tot mai putin lapte romanesc pe piata!

29 octombrie 2015

Institutul National de Statistica (INS) trage un semnal de alarma: in luna august 2015, laptele de vaca colectat de unitatile de procesare a fost mai putin cu  8,9% fata de luna iulie 2015 si cu 11,2% fata de luna august 2014. La nivel de semestru, cantitatea s-a redus cu 8,6%. Pe de alta parte, cantitatea de lapte brut importata a crescut in luna august 2015, fata de luna iulie 2015, cu 12,5%, dar cu 41,3% fata de august 2014.

Scaderea productiei, in luna august 2015, comparativ cu luna precedenta, poate fi mentionata la: branzeturi, inclusiv branza obtinuta exclusiv din lapte de vaca (83,9% din productia totala de branzeturi) cu 1649 tone (19,0%), unt cu 52 tone (6,4%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de baut, lapte batut si altele) cu 91 tone (0,5%).  Pe de alta parte insa, dintre principalele produse lactate, cresterea productiei in luna august 2015 comparativ cu luna iulie 2015 a avut loc la lapte de consum cu 2682 tone (+16,0%) si smantana de consum cu 197 tone (+3,6%).

INS a inregistrat aceeasi tendinta si in lunile anterioare si, chiar daca exista o sezonalitate in ceea ce priveste colectarea laptelui de vaca, se poate observa o tendinta crescatoare a importurilor fata de productia locala. Situatia este pusa pe seama eliminarii cotelor de lapte, intrata in vigoare la 1 aprilie, si care afecteaza in mod evident fermierii romani. Acestia reusesc tot mai greu sa vanda laptele produs. De la 1 aprilie au aparut noi reglementari in relatia producatori-procesatori. Conform legislatiei, orice livrare de lapte pe teritoriul Romaniei se poate realiza doar in baza unui contract de minimum 6 luni incheiat intre parti, iar orice livrare de lapte in afara contractului se sanctioneaza conform legii. Incepand cu 1 mai 2015, operatorii economici care achizitioneaza lapte de la producatori trebuie sa declare, pana la data de 15 a fiecarei luni, cantitatea de lapte achizitionata de la producatori in luna precedenta. Se impune, astfel, nevoia asocierii producatorilor, pentru a putea rezista pe piata laptelui si pentru a creste puterea de negociere a pretului laptelui cu procesatorii, proces care in Romania este departe de realizare.