Stiri si noutati
Fii la curent cu cele mai noi stiri din agricultura

De ce sa consumam miere romaneasca ?

19 mai 2015

Directorul stiintific al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura, Adrian Siceanu, ii sfatuieste pe romani sa consume miere romaneasca, mai ales ca avem o diversitate a soiurilor unica in Europa.
Pe langa Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura, in Romania exista un sistem integrat romanesc, care cuprinde o asociatie care indeplineste functiile specifice unor organizatii profesionale ale apicultorilor, care are un sistem economic, de marketing si de aprovizionare asemanator cooperativelor de productie din Vest. Institutul are laboratoare care raspund nevoilor apicultorilor, cu rezultate deosebite pentru dezvoltarea agriculturii romanesti.

In tarile din vestul Europei, albinele sunt duse la culturi monoflorale. Prin chimizare s-a distrus flora concurenta culturilor monoflorale, practic este pamant uscat, curat, negru, fara alta sursa de hrana pentru albine, ceea ce in Romania nu se intalneste. In tara noastra, avem o diversitate a soiurior de miere care nu prea mai exista in Europa, unde exista sorturi de miere in general de la plante cultivate. Consumul de miere este in jur de 500 de grame in Romania, fata de 2,5 kg in Germania. Daca la o productie a Romaniei de circa 20.000 de tone, am manca un kg de miere, am fi mai sanatosi si am manca toata mierea noastra buna, in loc sa cumparam surogatele din supermarket, amestecurile de miere aduse din surse dubioase pe care scrie miere comunitara amestecata cu miere extracomunitara. Noi ne trimitem mierea in special in Germania care o cupajeaza cu alte sorturi sa se faca mai buna, in timp ce mancam miere de slaba calitate.