Stiri si noutati
Fii la curent cu cele mai noi stiri din agricultura

Definirea agriculturii ecologice

19 mai 2015

Agricultura ecologica se bazeaza pe urmatoarele principii specifice:

  • mentinerea si ameliorarea florei si faunei solului si a fertilitatii sale naturale, a stabilitatii si diversitatii acestuia pentru a preveni si combate tasarea si eroziunea lui, precum si hranirea plantelor in principal prin ecosistemul solului;
  • reducerea la minimum a utilizarii de resurse neregenerabile si materii prime din afara exploatatiilor;
  • reciclarea deseurilor si a produselor secundare de origine vegetala si animaliera, prin utilizarea lor ca materii prime in productia vegetala si animala;
  • respectarea echilibrului ecologic local sau regional in momentul adoptarii de decizii privind productia;
  • mentinerea sanatatii animalelor prin stimularea imunitatii lor naturale, precum si prin selectionarea raselor si a practicilor de crestere corespunzstoare;
  • mentinerea sanatatii plantelor prin masuri preventive, precum selectionarea speciilor si a varietatilor corespunzatoare, rezistente la daunatori si boli, rotatia corespunzatoare a culturilor, metode mecanice si fizice si protectia dusmanilor naturali ai daunatorilor;
  • practicarea productiei animaliere adaptate zonei si tipului de teren;
  • respectarea unui nivel inalt de bunastare a animalelor, respectand nevoile specifice ale speciilor;
  • realizarea de produse ecologice de origine animaliera provenite de la animale care au fost crescute in exploatatii ecologice de la nastere sau ecloziune si pe parcursul intregii vieti;
  • selectionarea raselor in functie de capacitatea animalelor de a se adapta la conditiile locale, vitalitatea si rezistenta acestora la boli si probleme de sanatate;
  • hranirea efectivelor de animale cu hrana ecologica alcatuita din ingrediente agricole produse ecologic si din substante naturale neagricole;
  • aplicarea unor practici de crestere a animalelor ce stimuleazs sistemul imunitar si intaresc apararea naturala impotriva bolilor si, in special, includerea de exercitii periodice si accesul la zone in aer liber si pasuni, dupa caz;
  • excluderea cresterii de animale poliploide obtinute in mod artificial;
  • in productia de acvacultura, mentinerea biodiversitatii ecosistemelor naturale acvatice, a unei sanatati permanente a mediului acvatic si a calitatii ecosistemului inconjurator, acvatic si terestru;
  • hranirea organismelor acvatice cu hrana provenita din exploatarea durabila a resurselor de pescuit, in conformitate cu articolul 3 din Regulamentul (CE) nr. 2371/2002 al Consiliului din 20 decembrie 2002 privind conservarea si exploatarea durabila a resurselor piscicole in conformitate cu politica comuna in domeniul pescuitului  sau cu hrana ecologica alcatuita din ingrediente agricole obtinute din agricultura ecologica si cu substante naturale neagricole.