Stiri si noutati
Fii la curent cu cele mai noi stiri din agricultura

Romania are potential de crestere a exporturilor de ovine

18 iulie 2016

In Romania efectivul de caprine si ovine a crescut constant, ajungand la peste 18 milioane de exemplare, conform unui raport din luna aprilie 2016, emis de Ministerul Agriculturii. Totodata, a crescut si productia de carne, pentru care ultimele date statistice arata 171 mii tone, in 2013, cand efectivul era de doar 12 milioane capete. Astfel, Romania ocupa locul patru in Europa la acest capitol, dar este cel mai mare exportator de ovine, cu incasari de peste 150 de milioane de euro anual. Cele mai importante piete de desfacere sunt cele din Libia, Iordania, Grecia, Bulgaria si Liban, 80% din livrari sunt acoperite din oi, iar restul din exemplare mai tinere de un an, potrivit datelor Eurostat. Potentialul tarii este mai mare si cu o strategie fiabila putem creste atat numarul de capete, cat mai ales produsele aferente exportate. Federatiile Romovis, a Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania, ProOvis si Caprirom si a Sindicatului Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania au orgaizat recent o reuniune generala cu tema „Pastoritul, traditie si competitivitate” prin care si-au propus reorganizarea si stabilirea de noi masuri care sa conduca oieritul la dezvoltarea durabila si de durata pentru a fi competitivi pe piata Uniunii Europene. Directia este similara celei trasate de Ministerul Agriculturii care urmareste, de asemenea, stimularea organizarii de exploatatii, sau asociatii, in vederea cresterii tineretului ovin pentru ingrasare in vederea asigurarii cu carne a pietii interne si externe, cresterea consumului intern de carne de oaie pe cap de locuitor, dar si sporirea veniturilor crescatorilor. Ministrul Achim Irimescu, prezent la eveniment, a considerat ca este necesar sa ne indreptam mai mult spre piata europeana si comertul intracomunitar si sa promovam un consum mai mare de carne de ovine/caprine pe piata romaneasca, deoarece aceasta are o inalta valoare nutritiva. Ministerul are mai multe planuri pentru relansarea sectorului in vederea stimularii consumului de carne la intern si a exportului de carne de oaie, prin recastigarea pietelor externe pentru carnea de oaie, pe relatia tarilor arabe si a comunitatii Europene, dar si prin alinierea la standardele Comunitatii Europene privind modul de acordare a subventiilor si clasificarea carcaselor.