Ziarul agricultorilor > APIA a inceput eliberarea adeverintelor pentru Schemele de Plata Unica

APIA a inceput eliberarea adeverintelor pentru Schemele de Plata Unica

APIA a inceput eliberarea adeverintelor pentru Schemele de Plata Unica

BENEFICIARII PLATILOR REDISTRIBUTIVE care intentioneaza sa acceseze credite pentru finantarea activitatilor curente de la bancile care au incheiat Conventii cu Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) pot solicita adeverințe pentru Schema de Plata Unica pe Suprafata. Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN, ca si Fondul National de Garantare a Creditului pentru intreprinderi Mici si Mijlocii, garanteaza creditele acordate de banci fermierilor in cadrul acestui tip de conventie. Toate conventiile incheiate intre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, Banca si Fondul de Garantare vor fi postate pe site-ul APIA la adresa www.apia.org.ro.

Potrivit conventiilor, la solicitarea scrisa a fermierului, centrul judetean/local APIA unde acesta a depus cererea in Campania SAPS 2015 va elibera o Adeverinta prin care confirma faptul ca Beneficiarul a depus Cererea unica de plata pentru schemele de plati directe pentru anul 2015 si ca au fost finalizate controalele si verificarile administrative asupra Cererii de plata a Beneficiarului, pana la data emiterii Adeverintei, conform reglementarilor in vigoare.

Pot beneficia de aceasta adeverinta fermierii selectati la controlul pe teren (clasic sau teledetectie) numai dupa finalizarea acestor controale. De asemenea, in adeverinta se vor mentiona: suprafata determinata pentru plata in cadrul schemei SAPS si platii redistributive si faptul ca beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plata la data emiterii acesteia, precum si faptul ca indeplineste conditiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, in conformitate cu legislatia in vigoare.

Valoarea creditului va fi de pana la 90% din suma cuvenita, aferenta SAPS si platii redistributive, respectiv 72,69 euro/hectar pentru SAPS si 5,00 euro/hectar pentru primele 5 ha si de 46,75 euro/hectar pentru restul de 25 ha pentru plata redistributiva, denominata in lei astfel:

  • pentru creditele acordate de Banca Creditoare pana la data de 29.09.2015 inclusiv, la cursul leu/euro comunicat de Banca Centrala Europeana la data solicitarii/creditului/semnarii contractului de credit;

  • pentru creditele acordate de Banca Creditoare incepand cu data de 30.09.2015 inclusiv, la cursul leu/euro comunicat de Banca Centrala Europeana din data de 30.09.2015.

Prevederile legale (Ordinului Ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr. 703/ 23.07.2013) limiteaza dobanda finala aplicata beneficiarului la ROBOR 6M + 4%, iar comisioanele la maxim 1%.