Ziarul agricultorilor > Directiile Agricole Judetene pot fi o buna sursa de informatii

Directiile Agricole Judetene pot fi o buna sursa de informatii

Directiile Agricole Judetene pot fi o buna sursa de informatiiO sursa utila de informare pentru orice fermieri o reprezinta buletinele informative ale Directiilor Agricole Judetene, publicate pe site-urile institutiilor respective. Evident, nu toate aceste institutii au o activitate constanta si coerenta, insa cateva se disting: Bihor, Arges, Cluj, Ilfov și altele.

Pe aceste pagini de internet exista doua categorii de informatii, unele cu valoare pe termen lung, de obicei date statistice, studii pedologice sau fragmente legislative, dar si informatii actualizate periodic. In aceasta categorie intra cu precadere „buletinele de avertizare” cu privire la bolile si daunatorii specifici unor culturi, unor regiuni sau unor perioade din an. Alte informatii utile au in vedere targurile de profil organizate in judet sau in regiune, unele actualizari legislative sau chiar anunturi de vanzare/cumparare a unor terenuri agricole.

Directia Bihor, care apare cel mai bine in cautarile pe Google, a emis, prin Laboratorul de Prognoza, Diagnoza, Avertizare, din cadrul Oficiului Fitosanitar, nu mai putin de 30 de avertizari si buletine informative in perioada ianuarie-septembrie 2015. Alte Directii Judetene (Arges, de exemplu) preiau si fluxul informativ al unor institutii centrale, precum Ministerul Agriculturii sau APIA.

Valoarea o reprezinta, in primul rand, buletinele de avertizare asupra bolilor si daunatorilor. Directiile Agricole Judetene au experti cu prezenta in teren, care pot recomanda cele mai bune tratamente. Astfel, eficienta va fi mai mare, iar solutiile necesare pot fi gasite, probabil, mai ușor pe plan local. Buletinele sunt foarte detaliate si ofera tratamente alternative, pentru ca fiecare fermier sa gaseasca substantele necesare. Complementar, buletinele ofera indicatii cu privire la aplicabilitate, termene optime si chiar masuri de protectie a muncii si a mediului. Este o sursa importanta de experienta pe care va sfatuim sa o luati in considerare.

Din analiza facuta de noi, la capitolul informatii de interes general aceste institutii nu exceleaza, multe fiind neactualizate: sesiuni de depunere de proiecte, modificari legislative, informari asupra PNDR etc. Prin urmare, atentie la vechimea informatiilor si la nivelul de expertiza!