Ziarul agricultorilor > Liber la fonduri pentru revitalizarea si modernizarea pomiculturii

Liber la fonduri pentru revitalizarea si modernizarea pomiculturii

Liber la fonduri pentru revitalizarea si modernizarea pomiculturiiDupa ce, in ultimii 25 de ani, a inregistrat un regres continuu, pomicultura autohtona intra, in sfarsit, intr-un proces national de modernizare, reconversie si replantare. Revitalizarea este sustinuta prin intermediul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, submasura 4.1a „Investitii in exploatatii pomicole”, care beneficiaza de fonduri de 70,5 milioane de euro pentru anul in curs.

La momentul actual, principalele provocari cu care se confrunta pomicultorii romani sunt reprezentate de faramitarea, diminuarea si defrisarea suprafetelor cultivate, imbatranirea plantatiilor si tehnologia invechita. Pentru a oferi raspuns acestor probleme, proiectele admise in cadrul submasurii 4.1a acopera de la investitii de modernizare a fermelor pomicole, a pepinierelor si a unitatilor de procesare la nivelul fermelor, pana la investitii in infiintarea si/sau modernizarea cailor de acces si achizitionarea sau dezvoltarea de software.

Ghidul solicitantului publicat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale precizeaza speciile eligibile, precum si punctajele care se acorda in functie de fiecare specie si de sistemul de cultura utilizat. Solicitantii, fermieri persoane fizice sau juridice, pot beneficia de fonduri nerambursabile in proportie de 50%, pana la cel mult 90%. Fermele mici (8.000-11.999 SO) pot obtine finantari de 100.000 de euro pentru achizitii simple, 300.000 de euro pentru investitiile in activitatea de productie si 450.000 pentru investitiile care sustin crearea lantului alimentar integrat productie-procesare-comercializare la nivelul fermei. La polul opus, fermele mari (peste 250.000 SO) pot porni de la 250.000 de euro, ajungand la un ajutor maxim de 1.050.000 de euro.

Potrivit oficialilor MADR, obiectivul este ca, pana in 2020, suprafata cu livezi a Romaniei sa creasca la peste 200.000 ha, de la cele aproape 160.000 ha existente la nivelul anului curent, in paralel cu obtinerea diversificarii productiei, cresterea calitatii produselor si imbunatatirea performantei generale a exploatatiilor pomicole.