La 10 ani de când Uniunea Europeană a interzis exporturile de carne și produse procesate din carne de porc, Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) a recunoscut oficial statutul României de țară liberă de pestă porcină clasică. Anunțul survine la câteva luni de la deblocarea exportului de porci vii în spațiul comunitar pentru fermierii români, în urma deciziei Comitetului Permanent Veterinar al Comisiei Europene.
Decizia OIE permite revenirea fermierilor români pe marile piețe consumatoare de carne de porc, precum SUA, Canada, Mexic, Australia, Japonia și Coreea de Sud, în condițiile în care, în ultimii ani, China a fost principala destinație. (Conform Eurostat, în primele șase luni ale lui 2016, România a exportat în China de
3,5 ori mai multă carne de porc decât în întreg anul 2015.)
Oportunitățile la export sunt facilitate și de aprobarea, în luna mai a.c., de către Senat și Camera Deputaților, a programului
„Carne de porc din fermele românești“. Programul de susținere, care va intra în vigoare după primirea avizului Comisiei Europene, se va derula în perioada 2017-2020, având alocată o sumă totală de
446 milioane de euro. Pentru anul în curs este prevăzută acordarea de ajutoare de stat în valoare de
86 de milioane de euro pentru dezvoltarea activității de creștere a porcilor și a capacității de producție. Pentru accesarea acestui ajutor, fermierii trebuie să livreze către abatoarele autorizate
minimum 600 și maximum 100.000 de capete de porci grași anual/beneficiar.
Potrivit oficialilor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, numărul fermelor de porci a scăzut în ultimii ani ca urmare a restricțiilor impuse de Comisia Europeană și a instituirii embargoului Federației Ruse la importul de carne de porc din Europa. Surplusul de producție generat pe piața UE a fost vizibil în creșterile de importuri de carne și produse procesate din carne de porc (
+46.000 de tone în perioada 2015-2016), care au obligat fermierii români să vândă sub prețul de producție. Efectele au fost vizibile și în creșterea importurilor de purcei (
circa 1,5 milioane de capete anual), investițiile în fermele de reproducție fiind limitate de lipsa resurselor de finanțare.
Există însă speranțe reale de revenire pentru sectorul local – un raport recent al CE arată că, în perioada aprilie 2016 - martie 2017, exporturile de carne de porc din UE au crescut cu
32% și că prețul se va menține pe creștere până în a doua parte a anului 2017, când va stagna. Pe de altă parte, potrivit unui studiu prezentat în cadrul Consiliului Uniunii Europene – Agricultură și Pescuit (desfășurat în noiembrie trecut), carnea de porc și produsele lactate sunt cotate cu cel mai mare potențial de export către țările terțe. Se prefigurează deci șanse concrete ca sectorul de creștere a porcilor să se revigoreze.