Ziarul agricultorilor > Știi ce semănătoare vrei să cumperi?

Știi ce semănătoare vrei să cumperi?

Anul acesta a fost stabilit un nou record mondial agricol: 502 hectare semănate cu porumb în 24 de ore. Desigur, recordurile sunt excepții de la regulă, dar la fel de adevărat este că o producție agricolă bună necesită utilaje performante. Iar semănătorile au un rol esențial în asigurarea unor producții de calitate, devenind din ce în ce mai avansate din punct de vedere tehnologic.

În ultimii ani, oferta de pe piața locală a devenit atât de bogată și variată, încât multitudinea opțiunilor poate pune în încurcătură și un fermier cu experiență. Acesta, atunci când decide ce utilaj să achiziționeze, trebuie să ia în calcul nu doar tipul culturii agricole (semănători pentru păioase sau pentru plante prăsitoare), condițiile de sol specifice și cerințele pentru obținerea unei producții optime la hectar (numărul de rânduri, lățimea de lucru, adâncimea de însămânțare etc.), ci și parametrii tehnici ai utilajului (puterea tractorului, tipul brăzdarului, distanța dintre rânduri, mecanismele de administrare a semințelor etc.).

Oferta este diversă, fiecare producător de top încercând să-și valorifice avantajele competitive. De exemplu: suedezii de la Väderstad insistă asupra durabilității materialelor utilizate care asigură semănătorii o durată de viață mai lungă; cehii de la Bednar, asupra pregătirii de calitate a solului printr-o singură trecere; nemții de la Lemken mizează pe viteza mare de lucru și simplitatea în utilizare, în timp ce cei de la Kerner insistă pe precizia dispozitivului de însămânțare, iar americanii de la John Deer insistă pe soliditatea semănătorilor concepute pentru a fi folosite în condiții dure și pe suprafețe mari. Până și francezii de la SKY Agriculture, intrați cu doar câțiva ani în urmă pe piață, au reușit să se impună cu semănătorile dedicate culturilor biologice. Nu trebuie uitați nici producătorii români, atâția câți au mai rămas, cum este, de exemplu, Mecanica Ceahlău, care are avantajul unui preț competitiv și al componentelor produse local.

Este dificil de făcut însă o diferențiere strictă, în condițiile în care fiecare producător important își îmbunătățește constant tehnologia. Un motiv în plus pentru care prețul de achiziție rămâne un criteriu esențial, mai ales că valoarea medie a unui echipament performant nou variază între 10.000 și 18.000 de euro, dar poate depăși și pragul de 30.000 de euro. Și, chiar dacă opțiunile de finanțare sunt numeroase și tot mai ușor de accesat, orice fermier trebuie să-și facă un calcul de amortizare a investiției și al randamentului pe care aceasta i-l poate asigura.

Există, ce-i drept, și opțiunea de achiziționare a unei semănători second-hand. Însă, fermierul care alege această variantă trebuie să țină cont de faptul că pierde avantajul serviciilor de garanție și service oferite de producător, astfel că, în timp, costul total de deținere și operare a semănătorii poate depăși preţul uneia noi.

Octombrie